Přeskočit na hlavní obsah

Oheň, meč a opona - vzpomínka na divnosti I.

Na IV. ročník Bunkru jsem pozval kamarády LARPaře. Již od první zmínky několik měsíců před festivalem jsem byl nadšen z experimentálního rozměru tohoto pokusu. Dlouho nám trvalo, než jsem se s Adamem Vostárkem domluvil, jakou formu by měl na sebe samotný LARP na divadelním festivalu vzít. Jen si to vezměte. Divák zároveň aktivním hybatelem a středobodem příběhu samotného divadla. Lidé vlastně hrají všichni zároveň, jeden pro druhého, aby vytvořili iluzi společného, alternativního světa. Hranice mezi divákem a hercem se v takovém "roleplayingu" smazává a ukázat takovýto formát divadelně znalému publiku mohlo dopadnou jedině dobře. nebo ne?

Pomocí speciálních vstupenek bylo nalezeno 12 fanatiků, jenž se v sobotu před začátkem samotného divadelního programu vrhli do neznáma. Dvě hodiny jsem slyšel z bunkru tlumené hlasy a asi i řev. Po té se dveře otevřely a... výrazy byly rozporuplné. Jak jsem pochopil, všichni účastnící se shodli, že něco podobného ještě nedělali a že to byl jednoznačně zážitek.  Což je taková decentní forma, jak něco nazvat koninou. Nenechal jsem se odradit a našel jsem i lidi, kteří byli více méně nadšeni,  myslím že jich bylo trochu méně než první skupiny. Nicméně experiment se vyvedl ve smyslu, že obě strany (organizátoři i diváci/herci) vyzkoušeli nové prostředí a vzájemnou interakci, která není tak běžná; divadlem a improvizací nasáklí účastníci LARPu jsou přeci jen trochu oříšek k ukočírování.

A vůbec, zeptejte se účastníků sami, na dalším DvB se jich pár určitě zase mihne - což je důkaz, že si z toho neodnesli moc hluboké šrámy.

Rok předtím jsme pozvali ohnivé muže. Nevěřil bych, jak intelektuálně náročné obecenstvo bude štěstím nadskakovat při noční akrobatické fireshow. Moc příjemný zážitek a parádní zpestření večerního programu.
Oheň je holt věc lákavá. I divadla se mu leckdy nevyhnou (teď nemyslím národní). Minulý rok (2017 nám s ohněm dost netradičně zapracovala Hysterie, miláček davů i nás, organizátorů. Kulinářské divadlo také polarizovalo diváctvo. Nakonec, pokud se nemýlím, odcházela valná většina diváků nejen najedena, ale i nadšena z originálního pojetí cesty kolem kuchyní světa za 80 minut. Bylo to velmi příjemné zakončení hracího dne, protože herec s jídlem v žaludku je skoro neznámý extrém, při tom tak příjemný v jednání s ostatními lidmi.

Další střípky z divadelní paměti zase příště.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

#DvB2018 - Program

Pátek 7.9. 14:30  Otevření klubu a zahájení prodej lístků 16:30  Zahájení festivalu 16:40  Vydýcháno ZUŠ Liberec - Medvěd který nebyl (Liberec) 18:30  DS Scéna Kralupy - Já měla hezkej život (Kralupy nad Vltavou ) 19:00  - OFF - Adam Vostárek / před klubem (Ústí nad Labem/ Praha) 21:00  Pavol Seriš - Autor (Brno) 22:45  DAMU - Raw/ syrový, drsný, nezpracovaný, odřený, nezkušený, otevřený (Praha) 23:25  DAMU - Raw/ syrový, drsný, nezpracovaný, odřený, nezkušený, otevřený (Praha) Sobota 8.9. 16:00  Reservé- Naše rodina (Most) 17:30  Tvoje bába - POEM MACHT FREI - venku (Most) 18:45  Dvacet tisíc židů pod mořem, (Praha) 20:30  Párek seláns - Víťa Pískala - Československo (Brno) 21:45  OFF - La tráví játra - před klubem (Liberec) 22:20  Láďa Karda - Loutky a cigára ( Praha)

DvB2018

Fotky a střípky předešlých ročníků

Některé věci je třeba zachovat a tak jsme se rozhodli dát dohromady fotky a ohlasy ostatních, minulých ročníků. Festivalová nátura přímo zapovídá odnést si zbytečně mnoho vzpomínek, ale všeho s mírou! Postupně se to tady snad uspořádá podle ročníků, zatím tu bude co se najde. Jak možná víte, První ročník DvB se konal na sklonku léta léta páně 2014. Byl to tenkrát docela punk... vlastně se toho moc nezměnilo, RA! průběžně budeme aktualizovat, jak posbíráme. první, archaický ročník Fotky z II. ročníku  Fotky z III. ročníku Fotky ze IV. ročníku